X

Fiskeskolen s4e17 Havmusfiske fra land m/handleliste

kr 0,00
SKU
s4e17900

Dagene er korte, været er jevnt over ugreit og vi er midt i en global pandemi, men det er alltid mulig å komme seg på fisketur. I episode 17 av Fiskeskolen er det et typisk seinhøstfiske som står for tur, nemlig kystmeite på dypt vann etter havmus.

Blant alle de merkelige skapningene som finnes langs kysten og inne i fjordene våre, scorer havmusa veldig høyt på snodighetsskalaen. Denne underlige fisken har skjelett av brusk på lik linje med skater og haier, men tilhører familietreet helhoder, som en av bare rundt 50 arter på verdensbasis.

Utenom bruskskjelettet kjennetegnes helhodene ved at de bare har ett gjellelokk, mangler sprøytehull og har en overkjeve som er sammenvokst med hjernekassen. I tillegg har de som regel store, sammenvokste tannplater som mangler emalje.

Med svære finner, lang halepisk og digre grønne øyne, bruker havmusen dagen langt nede i dypet, og når mørket faller på trekker fisken mot grunnere vann for å spise. Det er vanligvis då en kan få den på stang, men fisker en dypt nok er det også muligheter på dagtid. Bli med Endre Hopland på jakt etter den snåleste av de snåle.